In de meeste teksten komen getallen voor. Ze kunnen in allerlei situaties opduiken: van leeftijden tot jaartallen en van afstanden tot hoeveelheden. Een redacteur of tekstcorrector kijkt of ze op de juiste manier op papier staan. Hieronder lees je wanneer je volgens de richtlijnen wat gebruikt en wanneer je van die richtlijnen kunt afwijken.
Wanneer schrijf je getallen in letters?
In de volgende situaties gebruik je meestal letters:
- getallen tot twintig
- tientallen tot honderd
- honderdtallen tot duizend
- duizendtallen tot tienduizend of tot twaalfduizend, daarover verschillen de meningen
- honderdduizend, miljoen, miljard, biljoen enzovoort
Sommige organisaties, bijvoorbeeld uitgeverijen van romans, hebben in hun huisregels staan dat auteurs getallen zo veel mogelijk in letters moeten schrijven. Dat geeft een rustiger beeld op de pagina. Het is dan aan de redacteur of tekstcorrector om dat op een goede manier op te pakken, want een getal als 704.965 lees je echt liever in cijfers dan in letters.
Wanneer schrijf je getallen in cijfers?
De volgende gevallen schrijf je meestal in cijfers:
- alle getallen die in het bovenstaande lijstje niet zijn genoemd
- exacte informatie, zoals data, temperaturen, tijdstippen, leeftijden, gewichten enzovoort
- getallen die als cijfer onderdeel zijn van een naam, zoals RTL 4
Ook in dit geval kunnen huisregels boven de gebruikelijke richtlijnen gaan. Zo zijn er instanties die het liefst zo veel mogelijk met cijfers werken, bijvoorbeeld in zakelijke teksten.
Komen in een alinea zowel getallen in cijfers als getallen in letters voor? Dan is het gebruikelijk om alles in cijfers te schrijven, zodat er geen vreemde mengeling ontstaat.
Uitzondering voor online
Bovenstaande informatie kun je in de meeste handboeken voor redacteurs en tekstcorrectors terugvinden. Maar de opkomst van online teksten heeft wel voor een verschuiving gezorgd.
Een belangrijk onderdeel van webteksten is namelijk de scanbaarheid. Er moeten punten zijn waarop het oog van de lezer blijft haken, anders is die lezer zo weer weg.
Cijfers zijn daar heel geschikt voor. Daarom kiezen veel auteurs van webteksten ervoor om altijd cijfers te gebruiken, ook als je volgens de richtlijnen voor uitschrijven in letters zou kiezen. 500-woordenscan trekt nu eenmaal meer aandacht dan vijfhonderdwoordenscan.
De richtlijnen zijn trouwens niet meer dan adviezen. Er zijn geen harde regels over het gebruiken van letters of cijfers voor getallen. Het belangrijkste is dat een auteur consistent is. En dat is dan weer een punt waar een redacteur of tekstcorrector op let.