Een redacteur of tekstcorrector heeft niet altijd alle taalregels en -adviezen paraat. Gelukkig hoeft dat ook niet, want in deze tijd kun je gemakkelijk allerlei bronnen raadplegen. Hieronder zie je een aantal van mijn favoriete websites, in willekeurige volgorde. Vraag je je af waarom ik deze websites ‘zomaar’ doorgeef? Dat lees je onderaan deze post.

1. Onze Taal

De website van Onze Taal staat vol met adviezen over spelling, grammatica en nog veel meer. Ben je op zoek naar een vraag over een specifieke kwestie? Grote kans dat je met de juiste zoekwoorden wel een antwoord vindt.

Naast een uitleg over de regels staan er vaak ook voorbeelden. Ideaal als je een specifiek geval wilt checken.

2. Taaladvies.net

Op taaladvies.net kun je, net als op de website van Onze Taal, allerlei adviezen vinden over spelling- en grammaticavragen. De website is van de Taalunie, het taaladviesorgaan vanuit de overheid.

Daarbij moet je wel bedenken dat er alleen voor de spelling van woorden officiële regels zijn vastgelegd. Adviezen over bijvoorbeeld de komma voor het voegwoord dat zijn precies dat: adviezen. Je leest dan waar men in de praktijk meestal voor kiest en wat in veel gevallen wel of juist niet gewenst is.

3. Woordenlijst.org

De website woordenlijst.org is ook van de Taalunie. Deze website is de digitale versie van het Groene Boekje. Je vindt hier de officiële spelling van woorden. Een handig voordeel ten opzichte van een woordenboek: de zoekfunctie herkent soms ook de vervoegingen van werkwoorden. Je kunt dus niet alleen checken of het woord achterblijven aan elkaar of los is, maar ook hoe het zit met het voltooid deelwoord achtergebleven.

Je vindt op deze website de zogenoemde ‘groene spelling’. Die komt grotendeels overeen met de ‘witte spelling’ van Onze Taal, maar als je werkt voor overheidsinstanties, moet je je aan de groene spelling houden.

4. Van Dale

Van Dale, wie kent hem niet? Via de website van deze woordenboekuitgever kun je gratis woordbetekenissen opzoeken. Je loopt er wel snel tegenaan dat de gratis versie beperkt is. Daarom heeft de betaalde versie voor een redacteur absoluut voordelen. Zo kun je hier bijvoorbeeld ook synoniemen vinden.

5. Google

Dit is vast een kandidaat die vragen oproept. Waarom noem ik Google in dit lijstje? Dat zit zo: ik kom in mijn werk weleens woorden tegen die het woordenboek niet kent en die ook niet in de officiële lijstjes staan. Daarom google ik het woord dan, om te kijken of het inderdaad bestaat en in wat voor context je het kunt gebruiken.

Als je Google gebruikt om woorden op te zoeken, moet je wel altijd zelf blijven nadenken. Het gebeurt bijvoorbeeld vaak dat ik woorden op Google met een spatie ertussen zie, terwijl ze volgens de regels van het Nederlands toch echt aan elkaar horen. Daarom is de zoekmachine vooral handig voor wat context.

Kan ik met deze websites zelf mijn teksten verbeteren?

Met bovenstaande websites kun je zelf de meeste woorden in jouw tekst correct schrijven. De juiste informatie ligt voor het grijpen.

Maar de vraag is: zoek je die informatie ook op? Want als jij niet weet dat je bij ervan uitgaan makkelijk een foutje kunt maken, ga je niet opzoeken hoe je dat moet schrijven. En waarom zou je de spelling van barbecue checken als er bij barbeque geen belletje gaat rinkelen?

Dat is onder andere waarin een redacteur of tekstcorrector zich onderscheidt. Diegene weet waar de moeilijkheden kunnen zitten en wanneer je alert moet zijn. Een redacteur of tekstcorrector werkt dus niet zonder gereedschap, maar weet wanneer hij welk gereedschap moet gebruiken.

Zoek jij iemand die de taalboor, -schuurmachine of -vijl voor je hanteert? Laat het me weten!